Praca w Szwajcarii przy zbiorze winogron

praca w Szwajcarii przy zbiorze winogron

Chociaż Szwajcaria jest mało popularna pod względem pracy sezonowej przy zbiorze winogron, to upraw w niej jest całkiem sporo. W całym kraju winnice zajmują około 15 000 hektarów, głównie w kantonach francuskojęzycznych. Największe uprawy znajdują się w regionie Jeziora Genewskiego i wokół samej Genewy oraz w kantonie Valais. Ciekawostką jest to, że niektóre ze szczepów winorośli pochodzą wyłącznie właśnie ze Szwajcarii.

Sezon na winobranie zaczyna się zazwyczaj we wrześniu i przeważnie trwa do końca października. Ale wszystko jest zależne oczywiście od pogody. Wbrew pozorom praca wcale nie jest taka łatwa. Najtrudniejsze są początki, kiedy brak odpowiedniego przygotowania i niewiedza czego tak naprawdę można się spodziewać zaskakują nowicjuszy. Do pracy przy zbiorze winogron warto wziąć ze sobą rękawice oraz nożyk albo sekator. Taki sprzęt nie zawsze jest dostępny u pracodawcy. Ponieważ praca odbywa się w upale i pełnym słońcu, należy zadbać także o odpowiedni strój, nakrycie głowy oraz okulary przeciwsłoneczne. Trzeba się także liczyć z tym, że praca trwa najczęściej od świtu do zmierzchu. Praca przy zbiorze winogron wynagradzana jest przeważnie w systemie akordowym. Im więcej koszy winogron się zbierze, tym więcej się zarobi – nawet powyżej 3000 franków za miesiąc pracy.

Dodaj komentarz

Your email will not be published. Name and Email fields are required.